Hamid Bador lepas geram, hentam Menteri dalam sidang media terakhir


Tiga hari sebelum melepaskan jawatan, Ketua Polis Negara Abdul Hamid Bador mengeluh berkaitan campur tangan politik dalam pasukannya.

Malah, dia mengakui tidak senang dan mempunyai hubungan tidak baik atau "bad blood" dengan Menteri Dalam Negeri Hamzah Zainudin.

"Jangan megah sangat, (kata) kita Menteri Dalam Negeri berkuasa sangat. Come on," katanya.

Menurutnya, menteri sepatutnya hanya terlibat dalam penggubalan dasar dan tidak harus terbabit dalam mengatur pelantikan pegawai kanan pasukan polis.

Hamid berkata, perkara itu telah pun disampaikan kepada Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.


"Saya bukan keras kepala, pakai langgar saja," katanya pada sidang media terakhir dengan pengarang-pengarang media di Bukit Aman hari ini.

Dia juga membangkitkan kelemahan Suruhanjaya Perkhidmatan Polis (SPP) yang menurutnya tiada pejabat dan bermesyuarat hanya empat kali setahun

"Sepatutnya setiap bulan bermesyuarat. Mesyuarat pun dua jam, macam minum kopi. Tak ambil berat," katanya.

Di masa depan, Hamid mencadangkan suruhanjaya itu diketuai oleh pihak tidak berkepentingan, seperti bekas ketua hakim negara.

Tiada kena mengena dengan audio bocor

Sementara itu, Hamid Bador juga berkata dia tiada kena mengena dengan rakaman curi perbualan telefon Menteri Dalam Negeri Hamzah Zainudin berkaitan pelantikan pegawai kanan polis.

"Saya tak tahu, saya tak ada kena mengena," katanya diminta mengulas kenyataan menteri yang menyelar pihak yang merakam perbualannya tanpa izin.

Menyifatkan perkara itu sebagai bahaya, Hamid berkata teknologi semasa membolehkan perkara itu menjadi kenyataan.

"Sekarang ini dah boleh dapat video dari bintang Marikh," katanya berseloroh.

Terdahulu hari ini, Hamzah mengakui suara dalam rakaman bocor beberapa hari lalu memang miliknya, dan berkata ia berlaku pada tahun lepas.


-MalaysiaKini

Join our Telegram Channel
Telegram


Hamid Bador lepas geram, hentam Menteri dalam sidang media terakhir Hamid Bador lepas geram, hentam Menteri dalam sidang media terakhir Reviewed by Tun Carlos on April 30, 2021 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.