Sebatian ganja halang Covid-19 tembusi sel manusiaOREGON: Sebatian ganja menghalang virus yang menyebabkan COVID-19 daripada menembusi sel manusia yang sihat, menurut kajian makmal yang diterbitkan dalam Journal of Nature Products.

Kedua-dua sebatian yang biasa ditemui dalam hem - dipanggil asid cannabigerolic, atau CBGA, dan asid cannabidiolic, atau CBDA - dikenal pasti semasa usaha pemeriksaan kimia sebagai berpotensi untuk memerangi coronavirus, kata penyelidik dari Oregon State University.

Dalam kajian itu, ia berpotensi untuk meningkatkan protein yang terdapat pada virus dan menyekat langkah yang digunakan oleh patogen untuk menjangkiti orang.

Penyelidik menguji kesan sebatian terhadap varian alfa dan beta virus di makmal.

Kajian itu tidak membabitkan pemberian suplemen kepada orang ramai atau membandingkan kadar jangkitan pada mereka yang menggunakan sebatian dengan mereka yang tidak.
Richard van Breemen

Hem ialah sumber serat, makanan dan makanan haiwan, dan ekstrak biasanya ditambah kepada kosmetik, losyen badan, makanan tambahan dan makanan.

"Kompaun ini boleh diambil secara diminum dan mempunyai sejarah panjang penggunaan selamat pada manusia," kata Richard van Breemen, seorang penyelidik dengan Pusat Inovasi Hemp Global Oregon State.

"Ia mempunyai potensi untuk mencegah serta merawat jangkitan oleh SARS-CoV-2," katanya dalam satu kenyataan. 

- BLOOMBERG

Join our Telegram Channel
Telegram


Sebatian ganja halang Covid-19 tembusi sel manusia Sebatian ganja halang Covid-19 tembusi sel manusia Reviewed by Tun Carlos on January 12, 2022 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.