Isu Semasa

[Isu Semasa][bleft]

Hiburan

[Hiburan][bsummary]

Dunia

[Dunia][twocolumns]

Anwar kritik kerajaan kerana tak halang perhimpunan agama lebih awalPresiden PKR Anwar Ibrahim menyifatkan tindakan kerajaan untuk mengerahkan tentera mulai Ahad ini sebagai 'tidak masuk akal' (absurd).

"Bagi saya, ini sebenarnya tidak masuk akal untuk mengerahkan tentera pada waktu polis masih boleh mengawal keadaan," kata Anwar kepada CNBC hari ini.

Menteri Pertahanan Ismail Sabri berkata pihak tentera akan dipanggil bagi membantu Polis Diraja Malaysia (PDRM) dalam memantau keadaan susulan perintah kawalan pergerakan bagi membendung penularan wabak Covid-19.
Awal hari ini, polis menyuraikan kehadiran ramai pelanggan di pasar basah di Seksyen 17, Petaling Jaya.

Jabatan Pengangkutan Jalan juga menutup kaunternya selepas dikerumuni orang ramai.

Anwar berkata PH akan menyokong kerajaan dalam menangani wabak Covid-19.

"Kami bersama dengan kerajaan dalam semua usaha untuk menangani isu ini," jelasnya.

Bagaimanapun, kata Anwar kerajaan kekurangan perancangan yang jelas dan koheren dalam mengendalikan wabak Covid-19.

Beliau berkata lebih banyak perlu dilakukan untuk menjaga kebajikan golongan miskin dan memastikan nasib mereka terbela sepanjang tempoh dua minggu perintah kawalan pergerakan dua.
Anwar juga mengkritik kerajaan kerana tidak melarang perhimpunan agama lebih awal, berkata usaha Perikatan Nasional yang mahu dilihat sebagai pentadbiran Islam telah mengakibatkan keputusan lambat dibuat.

Perhimpunan yang dimaksudkan adalah himpunan tabligh di Sri Petaling di mana ia berlangsung pada 22 Febuari di mana Tan Sri Muhyiddin Yassin belum lagi dilantik menjadi Perdana Menteri.

Pada masa itu, Anwar juga sedanfg sebok untuk merampas jawatan Perdana Menteri dari Tun Mahathir dan juga sebok mencuri Ahli Parlimen untuk dipersembahkan kepada YDP Agong.

Akhirnya, Muhyiddin Yassin dilantik menjadi PM pada 28 Febuari 2020.

Kronologi ketika Tun Mahathir berebut jawatan PM dengan Anwar sehingga sekarang

Setakat tengahari tadi terdapat 1,030 kes jangkitan Covid-19, manakala terdapat 26 pesakit yang dirawat di unit jagaan rapi (ICU).

Covid-19 telah meragut tiga korban di Malaysia.

BACA: Jumlah terkini Covid-19