TEL AVIV: Israel dilapor semakin kehabisan peluru pemintas sistem pertahanan peluru berpandu Arrow, sekali gus menimbulkan kebimbangan terhadap keupayaan rejim itu untuk menangkis serangan peluru berpandu jarak jauh dari Iran.
Israel dilapor semakin kehabisan peluru pemintas untuk sistem pertahanan peluru berpandu Arrow, menimbulkan kebimbangan terhadap keupayaan menangkis serangan jarak jauh dari Iran.
Amerika Syarikat telah menyedari isu ini sejak beberapa bulan lalu dan memperkukuh pertahanan Israel dengan sistem tambahan di darat, laut dan udara.
Lebih 400 peluru berpandu telah dilancarkan ke arah Israel sejak konflik bermula, menyebabkan sistem pertahanan udara beroperasi secara intensif dan berterusan.
Menurut laporan The Wall Street Journal yang memetik seorang pegawai Amerika Syarikat yang tidak dinamakan, Washington menyedari isu kekurangan tersebut sejak beberapa bulan lalu dan telah memperkukuh pertahanan Israel dengan sistem tambahan di darat, laut dan udara.
Sistem Arrow merupakan lapisan tertinggi dalam rangkaian pertahanan pelbagai peringkat Israel, direka untuk memintas peluru berpandu balistik di luar atmosfera.
Ia digunakan bersama sistem David’s Sling dan Iron Dome bagi menangani pelbagai jenis ancaman udara.
Tentera Israel bagaimanapun enggan mengulas berhubung perkara berkaitan peluru dan persenjataan, menurut laporan itu.
Konflik bersenjata di antara Israel dan Iran yang berlarutan sejak minggu lalu telah menyaksikan lebih 400 peluru berpandu dilancarkan ke arah Israel, memaksa sistem pertahanan udara negara itu beroperasi secara intensif dan berterusan.
Kos peluru pemintas Arrow
1. Arrow 2
- Kos setiap peluru pemintas dianggarkan $2-3 juta (USD)
- Digunakan untuk pertahanan terhadap peluru berpandu balistik jarak sederhana.
2. Arrow 3
- Lebih maju dan mampu memintas peluru berpandu di luar atmosfera.
- Kos setiap peluru dianggarkan $3-5 juta (USD)
Kos Melancarkan Peluru Arrow
- Secara keseluruhan, setiap pelancaran boleh menelan belanja $5-10 juta (USD) apabila termasuk kos operasi.
Perbandingan dengan Sistem Lain
- Iron Dome (Israel): ~$50,000-100,000 per peluru (untuk roket jarak dekat).
- THAAD (AS): ~$10 juta per peluru (untuk ancaman jarak jauh).
- S-400 (Rusia): ~$1-3 juta per peluru.