Pelakon Darth Vader, Dave Prowse meninggal dunia pada usia 85


29 November 2020: Bekas pengangkat berat badan dan pelakon yang terkenal yang melakonkan watak Darth Vader dalam filem Star Wars telah meninggal dunia hari ini.

David "Dave" Prowse, telah meninggal dunia pada usia 85 tahun, kata ejennya.

Ejen Thomas Bowington berkata: "Dengan rasa menyesal dan kesedihan yang menyakitkan bagi kami dan berjuta-juta peminat di seluruh dunia, kami mengumumkan bahawa pelanggan kami Dave Prowse MBE telah meninggal dunia pada usia 85 tahun."

Dave Prowse ketika dalam filem The Empire Strikes Back.Prowse adalah bekas ahli bina badan yang pernah berlakon sebagai raksasa dan penjahat sebelum diundang oleh George Lucas untuk mengikuti audisi untuk peranan Darth Vader dan Chewbacca. Dia memilih Vader dan ketika ditanya mengapa, menjawab: "Everyone remembers the villain."

David Prowse, kanan, dengan Peter Mayhew yang melakonkan watak Chewbacca, pada tahun 1999. 

Dilahirkan di Bristol pada tahun 1935, Prowse dibesarkan oleh ibunya dan tidak pernah mengenali ayahnya. 

Dia bersemangat untuk bina badan dan latihan berat badan di usia awal remaja dan pernah bertanding dalam pertandingan Mr Universe, dan juga turut berkawan dengan pelakon Arnold Schwarzenegger dan Lou Ferrigno.

Dia memenangi kejuaraan angkat besi kelas berat Britain sebanyak tiga kali dan terpilih untuk mewakili England pada Sukan Komanwel 1962 di Perth, Australia.


Filem pertama Prowse adalah Casino Royale tahun 1967, di mana dia memainkan Frankenstein's Monster. 

Beliau juga bertanggungjawab menjadi pelatih peribadi Christopher Reeve untuk filem Superman pada tahun 1978.

-The Guardian


Join our Telegram Channel
Telegram


Pelakon Darth Vader, Dave Prowse meninggal dunia pada usia 85 Pelakon Darth Vader, Dave Prowse meninggal dunia pada usia 85 Reviewed by Tun Carlos on November 29, 2020 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.