Kluster Sivagangga: 5 sekolah ditutup, 4 mukim di Kedah kini di bawah perintah TEMCOKerajaan Kedah akan melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Peningkatan Sasaran (Temco) di empat mukim, dalam usaha untuk membendung kluster Sivagangga yang merekodkan 11 kes baru positif Covid-19 hari ini.

Sementara itu, Majlis Keselamatan Negara (MKN) Kedah mengarahkan lima buah sekolah di dua daerah di negeri itu ditutup selama 28 hari mulai hari ini.

Dua kes kluster itu yang direkodkan pada hari ini melibatkan murid sekolah rendah.

Menteri Besar, Muhammad Sanusi Md Nor memutuskan antara mukim yang terlibat adalah Mukim Ah, Mukim Hosba, serta Mukim Binjal di daerah Kubang Pasu dan Kampung Ulu, Padang Sanai di daerah Padang Terap.Menurut laporan Astro Awani, perlaksanaan Temco yang dijalankan itu melibatkan kawasan yang melibatkan kawasan pergerakan orang ramai pada radius 1 kilometer daripada Restoren Nasi Kandar Salleh, Hosba.

Sementara itu sekolah yang ditutup di Kubang Pasu ialah Sekolah Menegah Kebangsaan (SMK) Hosba, Sekolah Kebangsaan (SK) Hosba, SMK Megat Dewa serta SK Megat Dewa, manakala Sekolah Kebangsaan Kubang Palas di daerah Padang Terap turut diarahkan untuk ditutup.

Sekolah akan ditutup selama 14 hari untuk tempoh kuarantin, dan disambung 14 hari lagi bagi tempoh pemerhatian.

Dilaporkan guru-guru yang tinggal di kawasan PKP Peningkatan Sasaran (Temco) ini dilarang pergi bekerja oleh MKN.Hanya guru yang tinggal dan mengejar di luar kawasan itu serta perkhidmatan penting dibenarkan melalui kawasan Temco.

Kluster Sivagangga mempunyai 20 kes setakat ini, menjadikannya kelompok aktif keempat terbesar pada masa ini.

Kluster Sivagangga bermula dengan pesakit indeks, pemilik restoran, yang tidak mematuhi perintah kuarantin di rumah setelah kembali dari luar negara.

Awal hari ini, Kementerian Kesihatan berkata telah menyaring 313 orang, yang mana 280 orang diuji negatif.KRONOLOGI KES:

30/7/2020 - Kes pertama atau dikenali sebagai kes index adalah bermula daripada pemilik kedai nasi kandar Haji Salleh iaitu Encik Nizar Mohamed Shaburbatha. Beliau merupakan Permanent Resident Malaysia berasal dari India. Kes dikenalpasti  kerana kes gambar yang di tularkan netizen dan pihak polis mengambil inisiatif untuk ke premis tersebut untuk kompaun pemilik dan mengarahkan 4 pekerja restoran tersebut untuk melakukan saringan Covid 19, dan kesemuanya adalah positive.
Anak pemilik kedai nasi kandar juga positive.31/7/2020 - Tambahan 2 kes iaitu seorang penjual santan berhampiran dengan premis nasi kandar berasal dari Megat Dewa dan seorang pemandu lori berasal dari Napoh.

1/8/2020 - Tambahan 1 kes iaitu isteri kepada penjual santan.

2/8/2020 - (makluman belum rasmi akan diumumkan DG pada jam 5.30 hari ini) Tambahan 11 kes iaitu seorang anak dan 2 cucu kepada penjual santan yang tinggal di Megat Dewa dan 8 ahli keluarga Pemandu Lori, 4 daripadanya tinggal di Napoh dan 4 daripadanya tinggal di Padang Sanai, Padang Terap.

-TunCarlos.com


Join our Telegram Channel
Telegram


Kluster Sivagangga: 5 sekolah ditutup, 4 mukim di Kedah kini di bawah perintah TEMCO Kluster Sivagangga: 5 sekolah ditutup, 4 mukim di Kedah kini di bawah perintah TEMCO Reviewed by Tun Carlos on August 02, 2020 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.