PKPP: Premis langkau waktu operasi, alasan 'atas permintaan pelanggan'


Tanpa mempedulikan risiko dijangkiti Covid-19 yang boleh membawa maut, kumpulan anak muda memenuhi sebuah premis hiburan yang “berlindung” di sebalik lesen menjual makanan dan minuman, melewati waktu operasi yang dibenarkan iaitu tengah malam.

Mereka leka berborak, mungkin rasa “selamat” daripada tindakan pihak berkuasa memandangkan satu-satunya bukti kehadiran mereka di situ hanyalah bilangan kereta yang banyak di tempat letak kenderaan, sekalipun operasi semua premis perniagaan yang terletak berhampiran perumahan elit di pinggir ibu kota ini sudah ditutup.

Jelas, pelanggan dan juga pengusaha premis terbabit melanggar prosedur operasi standard (SOP) perintah kawalan pergerakan pemulihan (PKPP), antaranya dari segi tempoh operasi perniagaan dan juga penjarakkan sosial.


Menurut seorang pengusaha gerai makanan yang sedang bersiap-siap untuk pulang, keadaan itu berlaku setiap malam, namun sukar dikesan pihak berkuasa kerana premis terletak di tingkat atas bangunan rumah kedai terbabit selain tiada bunyi boleh didengar dari luar premis.

Tinjauan Bernama di sekitar pinggir kota dan di tengah ibu kota mendapati rata-rata pub dan bistro memanfaatkan kebenaran beroperasi menjual makanan dan minuman sehingga tengah malam sepanjang PKPP tanpa persembahan muzik atau hiburan lain.

Namun, di celah-celah kelompok ini ada segelintir yang menyediakan karaoke serta beroperasi sehingga jam 1.30 pagi atas alasan memenuhi kehendak pelanggan.

“Ramai pelanggan yang datang untuk berhibur terutamanya selepas waktu kerja. Lebih-lebih lagi mereka yang bertemu dengan klien dan berbincang mengenai urusan perniagaan selalunya yang menyebabkan terlajak waktu operasi,” kata Daniel, seorang pekerja bistro di tengah-tengah ibu kota.


Bagi yang menyediakan karaoke pula, aktiviti itu dilakukan sekejap-sekejap bagi mengelakkan dikesan oleh pihak berkuasa.

Seorang pengunjung yang mahu dikenali sebagai Tajah Mindai mempertahankan tindakan pengusaha premis beroperasi melewati waktu yang dibenarkan.

“Mereka ada pekerja yang perlu dibayar gaji, kalau pengunjung ramai, maka ada pendapatan untuk meneruskan perniagaan dengan menawarkan pelbagai perkhidmatan lain seperti menyediakan makanan dan minuman,” katanya.

Timbalan Ketua Polis Negara Mazlan Mansor pada 17 Jun lepas berkata sebanyak 52 kompaun dikeluarkan terhadap pemilik premis yang tidak mematuhi SOP yang ditetapkan sejak PKPP dilaksanakan.


Menurutnya, antara kesalahan yang dilakukan ialah premis yang beroperasi melebihi had waktu yang dibenarkan.

Mazlan berkata pihaknya telah menegaskan kepada pemilik-pemilik premis yang beroperasi perlu ditutup pada 12 tengah malam namun masih ada segelintir berdegil dan beroperasi sehingga pukul satu atau dua pagi.

Dalam perkembangan lain, Datuk Bandar Kuala Lumpur Nor Hisham Ahmad Dahlan berkata tiada pub yang dibenarkan beroperasi dalam tempoh PKPP ini.

"Tidak dibenarkan pub beroperasi semasa PKPP, yang boleh beroperasi ialah lesen restoran yang tiada persembahan live," jawabnya ringkas kepada Bernama.

-Bernama
Join our Telegram Channel
Telegram


PKPP: Premis langkau waktu operasi, alasan 'atas permintaan pelanggan' PKPP: Premis langkau waktu operasi, alasan 'atas permintaan pelanggan' Reviewed by Tun Carlos on June 28, 2020 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.