Isu Semasa

[Isu Semasa][bleft]

Hiburan

[Hiburan][bsummary]

Dunia

[Dunia][twocolumns]

Bekas Menteri Pelancongan saman Aliff Syukri RM70 juta


KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi menetapkan tiga hari bermula 6 Jan 2026 untuk perbicaraan kes saman difailkan bekas menteri kebudayaan, kesenian dan pelancongan, Abdul Kadir Sheikh Fadzir, terhadap ahli perniagaan Aliff Syukri Kamaruzaman berhubung kenyataan fitnah membabitkan hutang pelaburan puluhan juta ringgit.

Hakim Ahmad Shahrir Mohd Salleh menetapkan 6 hingga 8 Jan 2026 sebagai tarikh bicara dan 5 Julai ini, ditetapkan untuk pengurusan kes selanjutnya.


Terdahulu, peguam T Dheenish mewakili Kadir selaku plaintif berkata anak guamnya akan memberi keterangan pada perbicaraan kes saman itu.

“Kemungkinan pihak plaintif akan memanggil beberapa saksi daripada portal berita yang menerbitkan dakwaan defendan (Aliff Syukri), yang dimuat naik di Instagram dan Facebook milik defendan,” kata peguam itu.

Peguam Mohd Tajudin Abd Razak yang mewakili Aliff pula berkata, pihak defendan akan mengemukakan dua saksi, iaitu anak guamnya sendiri dan isterinya, Nur Shahida Mohd Rashid untuk memberi keterangan di mahkamah.

Kadir, 84, memfailkan saman pada 6 Sept 2023 berkata Aliff, 37, yang terlibat dalam industri hiburan dengan jumlah pengikut yang ramai dalam platform media sosial iaitu Facebook, Instagram, dan lain-lain, didakwa telah mengeluarkan kenyataan fitnah terhadap plaintif di Instagram dan Facebook miliknya, pada 2 Julai 2023.

Bekas menteri penerangan itu mendakwa, kenyataan itu membawa maksud antaranya plaintif berhutang dengan defendan berjuta-juta ringgit, selain gambar plaintif yang diletakkan pada kenyataan tersebut telah mengundang komen negatif daripada pembaca.

Abdul Kadir Sheikh Fadzir


Oleh itu, plaintif menuntut antaranya defendan membayar RM70 juta untuk libel (fitnah bertulis) dan ganti rugi yang dinilai oleh mahkamah, selain perintah supaya defendan memberikan aku janji bertulis untuk tidak akan menyiarkan sebarang fitnah terhadap plaintif serta permohonan maaf tanpa syarat yang disiarkan di akaun media sosial defendan, dalam tempoh tujuh hari dari tarikh perintah ini.

Sementara itu, Aliff menerusi pernyataan pembelaannya mendakwa, beliau telah membuat bayaran pelaburan RM30 juta bagi mematuhi perjanjian usaha sama bertarikh 26 Nov 2018 yang melibatkan plaintif, defendan serta dua syarikat.

“Pihak-pihak di dalam perjanjian usaha sama gagal membuat pembayaran wang yang telah dilaburkan oleh saya dan segala pelanggaran-pelanggaran janji sedemikian termasuklah aku janji yang diberikan plaintif kepada saya adalah di dalam pengetahuan plaintif sendiri,” dakwa defendan.