Isu Semasa

[Isu Semasa][bleft]

Hiburan

[Hiburan][bsummary]

Dunia

[Dunia][twocolumns]

Mahkamah arah PAS bayar hutang pencetak Harakah RM656,233.69


Bekas pencetak Harakah memperoleh penghakiman ringkas mengarahkan PAS membayar hutang sebanyak RM656,233.69.

Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur petang tadi membenarkan permohonan NAJ Resources (M) Sdn Bhd untuk penghakiman ringkas (keputusan mahkamah tanpa perbicaraan penuh) terhadap PAS dan dua defendan lain.


Dua lagi defendan ialah Setiausaha Agung PAS Takiyuddin Hassan dan penerbit lidah rasmi parti itu Galeri Media Serbanika Sdn Bhd.

Ketika dihubungi Malaysiakini hari ini, peguam bela plaintif Putra Taulan Rasul mengesahkan Hakim Lailatul Zuraida Harron & Harun membenarkan permohonan untuk penghakiman ringkas itu.

Peguam itu juga berkata mahkamah sivil turut memberikan anugerah kos sebanyak RM3,000.

Ketika dihubungi Malaysiakini, peguam defendan Mohd Faizi Che Abu mengesahkan keputusan itu, sambil menambah pihaknya akan merayu ke Mahkamah Tinggi terhadap keputusan hari ini.

Peguam itu berkata mereka juga akan memfailkan permohonan untuk menangguhkan keputusan mahkamah sesyen hari ini, sementara menunggu penyelesaian rayuan mereka ke Mahkamah Tinggi.

Pada Ogos 2019, Malaysiakini melaporkan kisah hutang yang melibatkan Harakah dan dua pencetaknya ketika itu - Angkatan Edaran Enterprise Sdn Bhd dan NAJ Press Resources.

Angkatan Edaran telah diisytiharkan muflis. Bagaimanapun, pengurusan yang sama menubuhkan NAJ Press Resources sebagai pengganti dan terus mencetak Harakah ketika itu.