Isu Semasa

[Isu Semasa][bleft]

Hiburan

[Hiburan][bsummary]

Dunia

[Dunia][twocolumns]

Sabotaj, kata UMNO 'sesat' ketika kempen PRU15 punca Khairy dan Noh Omar dipecat


Sumber Umno mengesahkan bahawa ucapan Khairy Jamaluddin yang mendakwa UMNO sudah sesat ketika kempen PRU15 lalu telah menyebabkan dia dipecat.

Sumber itu berkata pemecatan tersebut bukan kerana Khairy membantah jawatan presiden Umno tidak dibuka untuk dipertandingkan, sebaliknya kerana ucapannya semasa kempen pilihan raya umum ke-15.

Secara khusus, dia memberi ucapan tentang menjadi reformis dalam Umno yang telah "sesat".

Sumber yang rapat dengan Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi itu berkata ucapan terbabit disifatkan sebagai serangan terbuka terhadap Umno dan melanggar disiplin parti.

"Tak betul dakwaan yang (pemecatan) ini sebab isu tak setuju usul tiada pertandingan," kata sumber itu sambil menjelaskan orang lain yang membantah usul tersebut tidak menerima nasib yang sama.

Sumber itu mendakwa lembaga disiplin Umno membincangkan perkara berkenaan selama sebulan sebelum membuat cadangan kepada majlis tertinggi - dan tidak bermesyuarat selepas perhimpunan agung.

Semasa berkempen untuk kerusi Sungai Buloh November lalu, Khairy berkata Umno telah sesat dan perlu diperbetulkan semula - sambil menjarakkan dirinya daripada Zahid.

"Janganlah berselindung lagi. Orang Melayu sentiasa ada (perasaan) sentimental terhadap Umno. Cuma Umno ini dah sesat dan perlu kembali ke pangkal jalan dan perlu diperbetul semula.

"Saya nak menang PRU15 untuk memastikan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebagai perdana menteri. Selepas itu kita bersihkan semula Umno serta bawa balik keyakinan rakyat.

"Saya ini reformis dalam Umno dan tak boleh kunci mulut saya. Sebab itulah dihantar ke Sungai Buloh.

“Kalau tiada sesiapa berani ketengahkan, sampai bila-bilalah tak akan berubah," kata Khairy pada ketika itu.


Walaupun tewas di Sungai Buloh, bekas Ketua Pemuda Umno itu berikrar menunaikan ikrarnya untuk membersihkan parti dengan menyasarkan jawatan presiden parti.

‘Noh Omar sabotaj Umno’

Bagaimanapun, perhimpunan agung Umno baru-baru ini meluluskan usul perbalahan untuk tidak membenarkan pertandingan jawatan presiden dan timbalan presiden.

Menantu kepada bekas presiden Umno Abdullah Ahmad Badawi itu juga mendakwa terdapat "perwakilan hantu" yang menyusup dalam PAU 2022 untuk membantu memenangkan usul berkenaan.

Menerusi Twitter selepas dipecat, Khairy berkata dia "tidak tunduk, tetap teguh dan tidak putus asa" walaupun telah dipecat oleh parti kesayangan yang selama ini diletakkan kesetiaannya.

Sementara Khairy dihukum kerana didakwa mengkritik parti, sumber itu berkata Noh Omar pula digantung enam tahun kerana mensabotaj calon parti itu di Tanjong Karang.

Bagaimanapun, Noh meminta dipecat dan bukannya digantung kerja malam tadi dan hajatnya itu dimakbulkan.

Bekas ketua Umno Selangor itu telah digugurkan sebagai calon Tanjong Karang selepas enam penggal berkhidmat dan digantikan oleh Habibah Mohd Yusof.

Hisham didakwa sokong Muhyiddin jadi PM

Umno kemudian kehilangan kubu kuat Selangor buat pertama kali, dengan Perikatan Nasional merampas kerusi itu.

Begitu juga, bekas ahli parlimen Jempol Salim Sharif digantung tugas kerana didakwa cuba mensabotaj penggantinya di kerusi itu.

Sumber itu juga berkata Ahli Parlimen Sembrong Hishamuddin Hussein digantung tugas kerana didakwa cuba mendapatkan ahli parlimen Umno menyokong Muhyiddin Yassin sebagai perdana menteri selepas pilihan raya.

Bekas Adun Tiram, Maulizan Bujang digantung tugas kerana didakwa membantu Hishamuddin dalam mengumpul akuan berkanun (SD), kata sumber itu.

Bagi bekas ketua penerangan Umno Shahril Hamdan, sumber itu berkata dia juga telah digantung tugas kerana mendakwa Umno telah tersesat.

Pemecatan dan penggantungan itu dikritik sebagai langkah Zahid untuk membersihkan pesaingnya di dalam Umno.

-Malaysiakini