Perbicaraan kes Adib tamat hari iniPerbicaraan 18 individu yang merusuh di luar kuil di Subang Jaya pada 2018, yang dikaitkan dengan kematian anggota bomba, Muhammad Adib Mohd Kassim, tiga tahun lalu, dijadual tamat pada hari ini, Dewan Rakyat diberitahu semalam.

Menteri Dalam Negeri Hamzah Zainudin, berkata dua daripada tertuduh berkenaan turut telah dikenakan denda RM7,000 setiap seorang kerana melakukan khianat.

Hamzah yang menjawab pertanyaan Ahli Parlimen Jelutong RSN Rayer turut berkata, 12 lagi kes sudah dirujuk ke Pejabat Peguam Negara, untuk tindakan lanjut.

Rayer sebelum ini meminta penjelasan daripada Hamzah, mengapa sehingga kini tiada tindakan diambil terhadap suspek yang dikaitkan dengan kematian Adib.

Adib meninggal dunia di Institut Jantung Negara (IJN), sebulan selepas mengalami kecederaan ketika bertugas di lokasi kejadian susulan rusuhan di luar Kuil Seafield Sri Maha Mariamman, di Subang Jaya, pada November 2018.

Pada 2019, Mahkamah Koroner memutuskan punca kepada kematian anggota bomba terbabit akibat daripada perbuatan “dua atau lebih individu yang tidak dikenal pasti”.

Pada Disember, Hamzah berkata, siasatan berada pada peringkat akhir dan keputusannya akan diserahkan kepada Pejabat Peguam Negara. 

-FMT

Join our Telegram Channel
Telegram


Perbicaraan kes Adib tamat hari ini Perbicaraan kes Adib tamat hari ini Reviewed by Tun Carlos on September 23, 2021 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.