PKP di 6 daerah Selangor mulai 5 Mei atas nasihat KKM -Menteri


Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Ismail Sabri Yaakob memaklumkan enam daerah di Selangor dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di daerah ini bermula 6 ke 17 Mei.

Pergerakan merentas negeri dan daerah tidak dibenarkan di enam daerah dikenakan PKP di Selangor, maklum Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Ismail Sabri Yakob.

"Menteri Besar (Amirudin Shari) dan (Majlis Keselamatan Negeri) MKN Selangor telah membentangkan cadangan kepada MKN untuk laksanakan PKP," katanya pada sidang media harian Covid-19 hari ini.

Jelas Ismail Sabri, pelaksanaan PKP ini selepas mendapat nasihat Kementerian Kesihatan.


"Maka MKN setuju laksana PKP atas 6 dari 9 daerah di Selangor; Hulu Langat, Petaling, Gombak, Klang, Kuala Langat dan Sepang mula pada 6 ke 17 Mei," katanya lagi.

Menjelaskan lanjut, Ismail berkata kegiatan ekonomi masih dibenarkan di daerah ini, yang akan dikawal pergerakan dari 7 Mei hingga 17 Mei.

"Kegiatan sosial tidak dibenarkan," katanya.

Menurutnya, keputusan itu diambil kerana daerah-daerah di Selangor menyaksikan peningkatan mendadak kes Covid-19.

Tiga daerah selebihnya - Kuala Selangor, Sabak Bernam dan Hulu Selangor - akan terus diletakkan bawah perintah kawalan pergerakan bersyarat (PKPB).

Kuala Lumpur tidak terpengaruh dengan pengumuman terbaru mengenai PKP ini.

[Berita penuh menyusul]

Join our Telegram Channel
Telegram


PKP di 6 daerah Selangor mulai 5 Mei atas nasihat KKM -Menteri PKP di 6 daerah Selangor mulai 5 Mei atas nasihat KKM -Menteri Reviewed by Tun Carlos on May 04, 2021 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.