Hati-hati agenda kumpulan kecil dalam UMNO yang serang Najib


ULASAN: DS Najib hanya membuat beberapa cadangan, atau lebih tepatnya, meletakkan pilihan yang UMNO ada dalam senario semasa.

Namun terdapat reaksi dan emosi awal seperti orang mengalami histeria di kalangan sebahagian kecil penyokong UMNO. Tidak pasti apa agenda kumpulan ini.

DS Najib memikirkan kelangsungan UMNO dalam menghadapi krisis politik, ekonomi dan kesihatan yang berlaku pada masa yang sama.

Cadangan bukan arahan

Beberapa cadangan dikemukakan oleh beliau untuk dipertimbangkan. Namun, terdapat kumpulan kecil ini hanya memperbesarkan satu dari cadangan beliau. Lebih menyedihkan, cadangan itu diambil sebahagian dan dimanipulasi dengan cara yang amat jijik.

Cadangan bukanlah arahan. Malah ianya boleh ditolak jika tidak diterima secara "accumulative".


UMNO sepatutnya lebih dewasa apabila menerima pelbagai cadangan dari kalangan ahli mahupun pemimpin. Jangan terlalu cepat melatah. Percambahan buah fikiran seharusnya diterima dan diperhalusi.

Namun, kumpulan kecil ini memanipulasi kebebasan berfikir dan kebebasan bersuara di dalam UMNO dengan cara yang penuh hina, demi sesuap jawatan.

Jelas bahawa cadangan DSN untuk bekerjasama dengan DSAI adalah dengan bersyarat dan hanya sementara sehingga GE15.  Ianya sama sebagaimana cadangannya yang lain untuk bekerja dengan PN, dengan syarat rundingan baru dan juga hingga GE15.

Namun, tentu saja pengkritik dan penentangnya (beberapa di antaranya berada dalam lingkungan parti) yang merasa terancam dengan popularitinya.

Mereka memutarbelitkan dan mensensasikan kata-kata beliau untuk memperolehi memanfaatkan dalam keadaan panik dikalangan ahli - dalam usaha untuk merosakkan reputasinya.


Jangan nafi peranan besar Najib

DSN mendaki dan merangkak sejak kekalahan PRU 14. Beliau memikul beban tanggungjawab kekalahan BN seorang diri. Beliau juga pernah berkata, parti tidak perlu membantu beliau. Beliau sendiri akan membersihkan diri beliau. Dan beliau sendiri akan bantu parti untuk pulih.

Beliau memainkan peranan secara individu menghadapi musuh selama 22 bulan. Dan kita tidak boleh nafikan peranan beliau itu hingga dari satu PRK ke PRK yang lain, BN memperolehi kemenangan. Kemuncak adalah ketika PRK Tanjung Piai. Kekalahan yang memalukan PH amnya dan Bersatu khususnya.

Dengan lahirnya Muafakat Nasional, Bersatu melihat ianya satu ancaman besar terhadap mereka. Dan akhirnya sebagaimana kita ketahui, mereka akhirnya mewujudkan kesinambungan hayat bersama BN dan PAS.

DSN berbesar hati menerima kumpulan Bersatu ini, walaupun ianya amat pahit. Seorang yang berjiwa besar.Hasilnya, beberapa individu dalam kumpulan kecil ini memperolehi jawatan dan kerusi empuk yang enak hasil jiwa besar DSN ini.

Ya, kerusi empuk dan cukup selesa untuk mereka. Kumpulan kecil ini tidak mahu lagi ancaman terhadap kerusi mereka lagi. Mereka yang sepatutnya berterima kasih kepada DSN, namun mereka memilih jalan mengigit beliau.

Itulah resam manusia. Mereka hendakkan jalan selesa ke kemuncak dengan kesusahan orang lain. Bila berada dipuncak, mereka memijak rakan  yang membantu mereka hingga rakan itu jatuh dan kembali ke kaki gunung.

Benar, untuk menjadi orang berjaya di puncak hanya dengan 2 cara:
Belajar untuk bangkit dgn maruah diri dan usaha sendiri. Atau.
Menjatuhkan lawan dan kawan agar mereka dilihat sentiasa berada di atas.

Pilihan tetap ada. Terpulang kepada kita. Nasihat saya, berhati-hatilah dengan kumpulan kecil ini. Percayalah, mereka inilah yang akan menjatuhkan organisasi yang sedia ada.

Dan inilah senario yang sama pernah berlaku kepada UMNO sebelum PRU 14.

Berhati-hatilah..

oleh: Dr Aznil Hisham

DS Najib hanya membuat beberapa cadangan, atau lebih tepatnya, meletakkan pilihan yang UMNO ada dalam senario semasa....

Posted by Aznil Hisham on Monday, 26 October 2020 

Join our Telegram Channel
Telegram


Hati-hati agenda kumpulan kecil dalam UMNO yang serang Najib Hati-hati agenda kumpulan kecil dalam UMNO yang serang Najib Reviewed by Tun Carlos on October 27, 2020 Rating: 5

7 comments:

 1. Biarkan sekumpulan kecil anjing² itu menyalak, Aku dan jutaan akar umbi UMNO tetap bersama DSNR.

  ReplyDelete
  Replies
  1. umno barisan nasional muafakat nasional dulu kini dan selama2nya.biarkan kumpulan anjing yg tak sedar diri itu mati ditanam hidup2 dikemudian hari oleh musang berbulu ayam.

   Delete
 2. Masih nak sokong Najib buat apa, bagi orang lain la Najib ooooo. Hang pun banyak sangat kes dalam Mahkamah.

  ReplyDelete
 3. Dalam satu segi cadangan Dsnr itu ada benarnya walaupun beliau terpalit dgn kes rasuah yg amat memalukan.
  UMNO perlu sedar pengkhianatan yg dilakukan oleh kerajaan adalah juga sesuatu perkara yg sangat memalukan rakyat & luar negara.
  Jadi hak rakyat ini wajib dikembalikan dulu.
  Sehingga PRU yg akan datang.
  Jika tidak, kecelaruan politik tanah air tidak akan reda.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dalam parti ini ada 3 spesis. Pertama kumpulan yg betul-betul nak selamatkan parti. Kedua puak yang main ikut aje dan yang paling bahaya adalah geng hantu/dua alam/musang berjanggut. Parti ini semakin hari dilihat bagai harimau tak bertaring, terumbang-ambing dan tak ada pendirian bagai menuju ke alam senja. Sekarang pun nak mengaku sebagai pembela rakyat bangsa melayu pun malu sebab dah nampak layu dan nak harapkan keris pun, keris dah berkarat dan tumpul. Pemimpin yang ada pun macam buaya lapar, akar umbi hanya penting waktu PRU dan pemilihan parti. Kasihan....

   Delete
 4. DSN betul..hanya beri CADANGAN yang bukan berpaksi MUKTAMAD..maaf cakap...KES DSN masih lagi berjalan..belum lagi diberi KATA PUTUS yang boleh dijatuhkan HUKUM SECARA MUKTAMAD oleh Mahkamah...hanya cadangan DSN tidak kena pada TEMPATNYA...dengan keadaan diri masih lagi dalam PERBICARAAN MAHKAMAH...cadangan memilih orang yang telah mengaku sebagai BANDUAN dalam kes MORALITI yang senang diPERGUNAkan oleh PIHAK MUSUH BANGSA DAN AGAMA...adalah satu CADANGAN yang akan MENGHANCURKAN UMNO secara KESELURUHANNYA..ya..umum mengetahui..DSAI asalnya dari UMNO...dia telah diberi PELUANG untuk membela diri dalam kes LIWATnya...GAGAL dalam dia nak membenarkan apa yang dia canangkan selama ini..KONSPIRASI POLITIK ...juga GAGAL nak membenarkan apa yang dia bicarakan semasa REFORMASI JALANAN tentang KRONISMA,NEPOTISMA Tun Mahathir...DSAI kata punyai bukti KUKUH kewujudan KRONI dan NEPO pada Tun Mahathir...dah lebih 30 THN HAL tu tidak dibawa ke MAHKAMAH untuk DIADILI oleh DSAI..KENAPA ?..cara POLITIK apa yang dibawa DSAI untuk BUKTIKAN KEBENARANNYA ?..@ DSAI ini seorang PEMBOHONG @ PENIPU dalam perjuangan POLITIKNYA ?..MARUAH UMNO perlu DIJAGA SEPENUHNYA OLEH PEMIMPIN ATASAN dan juga AHLI AKAR UMBI..

  ReplyDelete

Powered by Blogger.