Isu Semasa

[Isu Semasa][bleft]

Hiburan

[Hiburan][bsummary]

Dunia

[Dunia][twocolumns]

Netizen gesa kerajaan haramkan lagu raya Aliff Syukri


Datuk Seri Aliff Syukri mendapat perhatian umum selepas memuat naik sedutan lagu raya terbarunya yang bertajuk ‘Love Raya’ di laman Instagram peribadinya pada Ahad lalu.

Video yang dikongsikan menampilkan adegan yang kontroversial, dengan Aliff Syukri dan beberapa penari memakai kostum ketat dan pelik serta melakukan gerakan tarian yang dianggap tidak sesuai dan mencemarkan bulan Ramadan.


Keputusan untuk memuat naik video tersebut disambut dengan reaksi negatif daripada masyarakat dalam talian, dengan banyak pihak meluahkan rasa marah dan kecewa terhadap tindakan tersebut.

Ibunya sendiri, Rozita Ibrahim, turut mengakui rasa malu dan kecewa terhadap video lagu raya yang dilancarkan oleh anaknya tersebut.

Kebanyakan komen di media sosial mengecam tindakan Aliff Syukri yang dianggap tidak menghormati kemuliaan dan kesucian bulan Ramadan.

Pengguna media sosial menyuarakan desakan agar tindakan diambil terhadap Aliff Syukri, dengan beberapa netizen meminta Menteri Komunikasi, Fahmi Fadzil, untuk menyekat kandungan yang dipertikaikan tersebut daripada masuk ke dalam industri muzik.

Selain itu, terdapat juga seruan agar pihak berwajib, terutamanya Kementerian Komunikasi, mengambil langkah untuk menyekat penayangan video tersebut di platform media sosial.

Pengguna media sosial menyuarakan pendapat bahawa tindakan yang diambil terhadap artis lain yang melakukan kesalahan seumpama ini sepatutnya juga dikenakan kepada Aliff Syukri.

Tindakan yang dipertikaikan ini menimbulkan kebimbangan mengenai kesopanan dan nilai-nilai keagamaan dalam industri hiburan.

Ramai yang berharap agar pihak berwajib mengambil tindakan yang tegas bagi memastikan bahawa keselamatan nilai-nilai masyarakat dan kesucian bulan Ramadan dijaga dengan rapi.

Namun begitu, beberapa pihak turut menyuarakan pendapat yang berbeza, dengan beberapa individu mendakwa bahawa penari dalam klip muzik video tersebut mungkin terdesak mencari rezeki untuk menyambut hari raya.

Walaupun demikian, desakan bagi tindakan yang tegas terhadap Aliff Syukri terus berkumandang di media sosial.

-Vocket